Okulumuz Rehber Öğretmeni Tuğba ŞANLI'nın teknoloji bağımlılığı ile ilgili velilerimize mesajı...

Okulumuz Rehber Öğretmeni Tuğba ŞANLI'nın teknoloji bağımlılığı ile ilgili velilerimize mesajı...

Okulumuz Rehber Öğretmeni Tuğba ŞANLI'nın teknoloji bağımlılığı ile ilgili velilerimize mesajı...

29.03.2024 111

Sevgili veliler teknoloji bağımlılığının giderek arttığı bu dönemde, gerek öğrenci görüşmelerimde gerekse bu konu ile ilgili yaptığım seminer çalışmalarımda okulumuzdaki birçok öğrencinin de teknoloji kullanımı konusunda risk altında olduğunu tespit ettim.

Teknoloji günümüzde her gün, her an ve her ortamda karışımıza çıkan; aktif olarak kullandığımız ve maruz kaldığımız bir kavram. Günümüz dünyasında teknolojinin yok sayılması elbette ki mümkün değil. Peki çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için teknolojiyi nasıl kullanmalıyız ve çocuklarımızın kullanmalarını nasıl yapılandırmalıyız?

Öncelikle onların içinde bulunduğu dönemi anlamaya çalışılmalı, hangi oyunları oynuyor, hangi youtuberları takip ediyor, hangi dizileri takipte... Tüm bunlara hakim olmak onunla sohbetin yolunu açabilir. Onun dünyasını yargılamadan, sohbet ederek, onun için sakıncalı bulduğumuz içerikleri bu sohbet sırasında samimi bir dille aktarmamız daha etkili olacaktır.

Ebeveyn olarak bilinçli teknoloji kullanımını sağlamak adına neler yapmalısınız?

Ebeveyn olarak çocuğunuzun teknoloji dünyasına sağlıklı şekilde yönlendirmek için katı kısıtlamalar ve cezalar vermek yerine bu konuda çocuğunuza rol model olmalı, teknolojiyi siz de bilinçli şekilde kullanmalısınız. Çocuğunuzun her gün bilgisayar/telefona ayırdığı zamanı belirleyip bu konuda bir anlaşma yapmalısınız. Bu süre günlük iki saatten fazla olmamalıdır. Aşırı kullanımı engellemek için bilgisayarın ortak kullanıma açık, takip edilebilecek bir alanda yer almasını sağlamalısınız. Teknolojinin ailece geçirilen zamanların yerini almasına izin vermeyip televizyon, bilgisayar veya tablet olmadan çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz etkinlikler belirlemelisiniz.

•Çocuklarımızın boş vaktini ne kadar çok doldurursak (etkinlik, hobiler, spor, sanat ile ilgili kurslar vs.) o kadar az teknolojiye yönelirler.

•Süre kısıtlaması kesinlikle şart, dayatarak değil onunla birlikte, uzlaşarak oynaması gerektiği süreyi belirleyip anlaşma yapmalısınız.

•Gözlemlerimden hareketle herhangi bir alanda hedefi, hayalleri olmayan,  çocukların daha çok teknolojiyi kullandığını görüyorum, bunun için çocuklarımızın kendi hedeflerini oluşturmalarına destek verelim ve ebeveynler olarak fırsatlar yaratalım.

•Ayrıca bazı öğrencilerimin de ailesinden karşılayamadığı psikolojik ihtiyaçları (güvende olma, ait olma, değerli hissetme)  sanal dünyadan  karşılamaya çalıştığını gözlemlemekteyim.

 

 

·         Güçlü ve pozitif aile bağları,

·         Ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarından ve neler yaptıklarından haberdar olması,

·         Aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması,

·         Ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları,

·         Ebeveynlerin çocukların sorumluluk almalarını desteklemeleri, onların sorumluluklarını kendileri üstlenmemeleri,

·         Çocukların boş zamanlarında spor veya sanatla uğraşmaya teşvik edilmesi,

·         Bağımlılık yapan şeylerin kullanımıyla ilgili doğru bilgilenme,

·         İnternet kuralları belirleme ve bu konuda rol model olma

·         Çocuklarla aranızda aile sözleşmesi imzalama ve bunu titizlikle uygulama

Teknoloji bağımlılığını önlemede çok önemli adımlardır. Teknoloji bağımlılığında eksiklerimizi belirleyebilirsek, daha doğru önlemler alabiliriz. 

İdeal ekran kullanım süreleri: (Kaynak: Kln. Psk. Mehmet Dinç)

3-6 yaş grubundaki çocuklar: 30 dakika

İlkokul grubu için 45 dakika

Ortaokul grubu için: 1 saat-2 saat

Çocuğunuzun en iyi ve en güvenilir arkadaşı siz olun. 

Okul Rehber Öğretmeni Tuğba ŞANLI